Vormelingen Gruitrode bezoeken Repair Café

Een 20-tal vormelingen bezocht op zaterdag 21 december 2019 het Repair Café in Meeuwen. Om 14:00 uur verzamelden ze in ’t Heem. De namiddag bestond uit 2 delen. In het eerste gedeelte werd een deskundige uitleg gegeven door Jos Ceyssens. Hij vertelde de jongeren wat Repair Café was. Aan de hand van verschillende vragen zorgde Jos ook voor een goede interactiviteit met de jongeren. Na de uitleg, bezocht hij samen met de jongeren de verschillende standjes in de zaal.
Eerst kwamen we aan bij het naaiatelier. Enkele dames waren verschillende kledingstukken aan het herstellen. Een tweede atelier was het elektro gedeelte. Enkele vrijwilligers herstelden defecte elektrische toestellen. Een medewerker was een drone aan het herstellen. De jongeren waren hierin natuurlijk zeer geïnteresseerd. Of de drone op het einde opnieuw operationeel was, hebben we gemist. Bij een stand van de Wereldwinkel kregen we een korte uitleg over fairtrade producten. Bij de stand van Bond Zonder Naam werd een goede uitleg gegeven over Phil Bosmans. Omdat Phil Bosmans afkomstig was uit Gruitrode, werd hiermee de link gelegd. De jongeren konden dan ook probleemloos op enkele vragen antwoorden. De grootste interesse was bij de stand van Bol en Muis. Bij deze stand werd een deskundige uitleg gegeven over ecologische producten. Lieve liet de jongeren verschillende alternatieven zien en voelen voor o.a. shampoo, tandenborstel, douchegel, doosjes. De vormelingen konden het bijna niet geloven dat een blokje met ecologische shampoo de vervanger is van onze bus shampoo. Ook de bamboe tandenborstel was in trek. Als afsluiter van het eerste gedeelte, gingen de vormelingen langs bij de weggeefwinkel. Bij een weggeefwinkel mag je spulletjes meenemen en ter compensatie mag je een vrije donatie doen. Bijna iedereen vond wel iets naar zijn of haar goesting.
Een tweede gedeelte bestond uit verschillende Workshops. Er was een wafelbakstand. Deze wafels werden dan “verkocht” voor de Warmste week. Er was een workshop om vogelvetbollen te maken. Dan was er een workshop om oude T-shirts om te vormen tot tassen. Ook hadden de organisatoren enkele mensen van Meeple 4 People uitgenodigd. Zij hadden enkele gezelschapsspellen bij. Na een korte uitleg konden onze vormelingen deze spellen zelf spelen.
Om 16.30 u was het einde van deze leerrijke en fijne namiddag. We hadden de indruk dat de jongeren zich goed geamuseerd hadden. Op deze manier hebben ze kennis kunnen maken met Repair Café.
Wij willen de mensen van vzw Tandem ook van harte bedanken om ons te ontvangen en zo’n mooi en uitgebreid programma voor onze jongeren samen te stellen. Een dikke merci.