Een deelkast in onze kerken

Het centraal symbool tijdens deze veertigdagentijd is de deelkast die in de kerken van onze parochiefederatie staan.

Wat is een deelkast?
De naam zegt het zelf:  het is een kast waarin je iets legt dat je gemaakt hebt of niet meer nodig hebt: een extra potje confituur, een plantje, een wollen muts of sjaal, een leuk boek dat niet meer gelezen wordt, … en waar je iets mag uitnemen wat je kunt gebruiken of leuk vindt. Een eenvoudige manier dus om op kleine schaal dingen met elkaar te delen, door te geven, te ruilen, te gebruiken, enzovoort.

Delen en liturgie delen is het centrale woord in de vastencampagne van Broederlijk Delen en dus ook in de liturgische vieringen. Jullie worden uitgenodigd om tijdens alle weken van de veertigdagentijd, zaken die je wil delen, mee te brengen en ze in de deelkast te plaatsen. Ook worden jullie uitgenodigd om iets uit de deelkast te halen en mee naar huis te nemen.

Heel wat parochies hebben de traditie van een intentieboek waarin mensen gebedsintenties schrijven. Wij willen dit in onze parochiefederatie ook opstarten. In de deelkast staat een mandje met papier en balpennen. Hier mag je jouw voorbede of vraag naar gebed op schrijven.  Het volgend weekend dat er in jouw kerk een viering is,  wordt er voor gebeden.  Jouw tekst wordt niet letterlijk voorgelezen. De lector zal zeggen dat we bidden voor “al de intenties die mensen neerschreven”. Daarna worden deze blaadjes in een mandje bij het kruisbeeld geplaatst.

Na de 40-dagentijd krijgt de deelkast een definitieve plaats in onze kerken (zij het niet meer naast het altaar) met dezelfde functie